Ik zoek buitenlandse flexkrachten

“Laat die Polen maar komen.”

Armadas

Als het aan detacheerder Paula Wouters ligt, gaat de Brexit mooi door. Ze legt uit waarom. Veel Polen kiezen voor Engeland om als arbeidsmigrant aan de slag te gaan. Als Engeland geen EU-land meer is, gaat dat niet meer zo makkelijk. ,,Ik denk dat Nederland daarmee heel aantrekkelijk wordt voor deze groep. In onze Brainportregio is veel werk voor ze. Laat ze maar komen.”

De Bergeijkse is directeur van uitzendbureau Armadas in Eersel. Haar kantoor zoekt arbeidskrachten in het buitenland. Wouters doet dit werk al meer dan tien jaar. In al die jaren heeft ze al enkele duizenden migranten naar Zuidoost-Brabant gehaald. ,,Ik zoek met name in Polen naar mensen die het beste bij het werk hier passen.” Zorgen voor huisvesting hoort daar ook bij.

De Bergeijkse beschikt over een aantal woningen van particuliere verhuurders waar ze circa negentig personen ondergebracht heeft. Die wonen op veertien adressen in de Kempen. In het grootste huis wonen er acht. ,,Er zijn richtlijnen voor hoe je deze mensen huisvest en daar hou ik me aan. Deze mensen willen ook graag netjes en fatsoenlijk wonen.”

Soms is de woonruimte die ze krijgt aangeboden ver beneden de maat. ,,Ja, hoe wil je het horen? Vervallen huizen, compleet uitgewoond, waar de wind aan alle kanten naar binnen slaat, te veel bedden op één kamer, gewoon vies, met aansluitingen voor elektriciteit die niet deugen. Ik weet dat dit in heel Nederland gebeurt. Ik schaam me diep dat woningeigenaren en bureaus op deze manier denken hun geld te moeten verdienen.” Een camping gebruiken als reguliere woonruimte vindt ze evenmin een optie. ,,Dat is leuk voor recreatie nu en dan, maar niet voor permanente bewoning.”

Onrust

In de Kempen staat de doelgroep in het middelpunt van de belangstelling. In Luyksgestel gaat het plaatsen van meer dan 200 migranten op camping De Zwarte Bergen niet door, omdat er hierdoor veel onrust in het dorp ontstond. Aan de rand van Hapert wordt een flexhotel voor 240 personen gerealiseerd, in nauwe samenspraak met het dorp. Eersel kent een complex van tachtig migranten. Er zijn plannen daar woningen voor 71 personen bij te bouwen.

In de regio is te weinig woonruimte voor migranten, maar als er plannen zijn, is de weerstand in de dorpen vaak groot. Wouters wil daar best enig begrip voor hebben, maar het beeld dat veel Kempenaren hebben van Polen klopt niet, vindt zij. ,,Zeven Polen in een woning zitten ook niet te wachten op een achtste medebewoner die steeds maar zat is.”

Katholieker

Armadas heeft een team dat de migranten begeleidt. Er werken onder meer vier Nederlandssprekende Poolse vrouwen. Waar Polen zeker mee opvallen, is hun geloof: ze zijn katholieker dan katholiek. ,,Dat gaat van generatie op generatie”, zegt Wouters. Ze geeft het voorbeeld van een 32-jarige Pool die hier werkte en plotseling overleed. De uitvaartdienst was in Tilburg. ,,De kerk zat hartstikke vol Polen. Die mensen hebben een heel ander besef van geloof.”

Wouters wijst er op dat de Poolse normen en waarden dicht tegen de Nederlandse liggen. ,,Ze doen vreselijk hun best om het goed te doen. Veel mensen in de Kempen hebben een beeld van de groep dat daar ver vanaf staat. Duizenden wonen hier al. Hebben we daar nu echt zoveel last van? We kunnen laten zien dat we goede buren van ze zijn.”